Ruskean terassin öljyäminen mustaksi

heinäkuuta 10, 2017

Terassi on syytä huoltaa muutaman vuoden välein, mutta kuinka ollakaan, meiltä se on jäänyt useampana vuotena tekemättä. Minä olen jo pitkään haaveillut mustasta terassista, mutta mies ei siihen ollut oikein innostunut. Se "terde" nyt sitten on vain ollut ja näyttänyt ränsistyneeltä ja niin pahuksen ruskealta. 

Olkoon, sillä olen miettinyt myös mahdollisen uuden terassin rakentamista mustasta komposiittilaudasta. Ne komposiittilaudat tosin ovat aika hintavia, joten tuo minun remppakaveri ja mahdollisen terassin rakentaja, ei ole siihenkään vielä vihreää valoa näyttänyt.

 Toisaalta on ollut hyvä, että noita "huoltovapaita" vuosia on ollut tässä välissä, jotta vanha ruskea öljy on kulunut ja haalistunut hyvin pois. Meistä ei kumpikaan oikein uskonut mustan öljyn peittävän tuota terassin tumman ruskeaa pintaa. 

 Parisen vuotta sitten kyselin maalikaupoista, kuinka se onnistuisi ja aina  vastaus oli, että vanha pinta pitäisi olla todella pois kulunut, jotta musta öljy saadaan peittäväksi ja tuskin se sitä ruskeaa peittäisi.


 Onneksi on blogit. Selasin useampaakin eri blogia, mistä sain sitten toivonkipinän terden maalaamiseen, kun luin muidenkin onnistuneista värien vaihdoksista terassin suhteen. Kyse oli juuri ruskean vaihtamisesta hamaaseen tai mustaan. Maalikaupoilla ollaan varmaankin huomattu, että ihmisillä mieli muuttuu nopeassa tahdissa ja väri pitää saada helposti vaihdettua. Onhan terasseista tullut enemmän kuin olohuoneita kesäisin. Asiakkaita halutaan palvella ja tietysti myydä sellaisia tuotteita, jotka menee kaupaksi ja väri muuttuu halutuksi. Näinköhän olisi.

Minä lähdin öljyostoksille ja tarkoitus oli ostaa edelleenkin sitä ruskeaa väriä, mutta Bauhausissa minulle myyjä tarjosi mustaa, harmaata ja ruskeaa vaihtoehtoa. Voitte vain arvata, että tartuin tuohon mustaan ehdotukseen ja haastattelin myyjää siitä, kuinka ruskea häivytetään. Peittääkö, pysyykö, onnistuuko ja kestääkö?

Myyjä ilmoitti öljyn sisältävän enemmän pigmenttiä, joten se peittäisi kyllä ruskean ja olisi huoltovapaa jopa neljä vuotta. Jes. Tämä tieto takataskussa pirautin miehelleni, jotta musta terassi saataisiin, jos vain päästään yhteisymmärrykseen.

Päästiinhän me ja tyytyväisenä hurautin kotiin öljyt mukana, sen verran annoin periksi minäkin, että terassikalusteet olisivat edelleen ruskeita ja siihen tarvittava öljypurkki oli myös takakontissa. No, onneksi nekin ovat aikalailla tiensä päässä, jotta jos parin vuoden päästä voisi ajatella niiden uusimista, mutta nyt on oltava hiljaa.

Seuraavana päivänä huomasimme ruskean öljyn kummasti muuttuneen kirkkaaksi, ja  me vielä tarkistamatta avasimme sen. Ei siinä auttanut muu kuin hypätä kiireesti autoon ja hakea ruskeaa öljyä tilalle ja nyt meillä on sitten vajaa kolme litraa kirkasta öljyä, jolle ei nyt heti keksi käyttöä. Taisin käydä hiukan kierroksilla sen mustan öljyn suhteen, kun nappasin tohkeissani väärän purkin.


Aluksi terassi tietysti pestään hyvin painepesurilla ja mies käytti myös patiocleaneria, joka pesisi tehokkaammin sitä vanhaa öljyttyä pintaa. Sitten piti odottaa kuivumista pari tuntia. Sää onneksi suosi, vaikka yhdessä vaiheessa pelkäsin, että alkaisi satamaan oikein kunnolla, sillä mustat pilvet vyöryivät päälle vinhaa vauhtia, mutta ei sieltä vettä onneksi tullutkaan ja saimme tehdä hommia rauhassa. Tämä on aina se vitsaus, kun alkaa näitä ulkohommia tekemään ja aina saa olla pelko pepussa, että tuleekö vettä. 

Öljysin ensin nuo huonekalut kahteen otteeseen ja sitten siirryimme itse terden kimppuun. Kunnon sivellin pikkutarkkaan hommaan ja terassilasta sitten ronskempiin vetoihin ja öljy oli Tikkurilan Valtti Plus öljyä. Meidän terassi on kokonaisuudessaan ehkä 60 neliötä ja öljyäminen piti tehdä kahteen kertaan, joten ostin öljyä 9 l.


Tässä näkee jo ensimmäisen kerroksen jälkeen, kun puolet terassista on öljytty, että ihan hyvin peittää. Kuva on otettu ikkunan läpi.
Tässä on terassi maalattuna. Näin ihanan mustan siitä tuli ja ruskealle saimme sanoa nyt iloisesti heipat. Pintakaan ei tunnu yhtään sen kuumemmalta aurinkoisella säällä, kuin ruskeakaan. Se vähän mietitytti, sillä meidän terassi on todella kuumalla säällä jopa tukehduttavan kuuma. No niistä helteistä ei nyt tänä kesänä ole tarvinnut kärsiä.

Pientä siivoamista on vielä jäljellä ja laudat, jotka naapuri on virittänyt tuonne aidan alahelmaan on maalattava, samoin sokkeli, joka on saanut maalitahroja sekä ruskeasta, että nyt mustasta. 

Mies täytti kivialtaan laudoilla ja saimme senkin nyt siistimmäksi. Kivien puhtaana ja siistinä pitäminen oli riesa, joten jotakin muuta on keksittävä. Lisäksi tuo peilikin näyttää jääneen rikkouduttuaan tosi pieneksi, sitäkin on vielä mietittävä uudestaan. Somistaminen ja suunnittelu alkakoon. Mies alkaa kunnostamaan terassipöydälle pöytälevyä, joten katsotaan miten se saadaan tuunattua sopivaksi.

Millaisesta terassista sinä pidät? Mikä väri on sinusta paras terassin väriksi?


12 kommenttia on "Ruskean terassin öljyäminen mustaksi"
 1. Vau, toi musta on superhieno! :D Me käsiteltiin kans meijän vanhan kämpän terassi ruskealla, kun sitä oli varastossa - jos tohon oltasi jääty niin luulen,että mustaan oltais menty täälläkin. Tällä hetkellä mietitään,että millä värillä nykyisen kodin kuistin terassi laitetaan.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Kannattaa tosiaan miettiä tarkkaan, minkä värin valitsee, vaikka tämä värin vaihto kuitenkin onnistui ihan ok:)

   Poista
 2. Meillä on musta terassin laudoitus ja ruskeat kalusteet. Kovasti kyllä haaveilen sellaisista joka sään kalusteista, polyrottingista (oliko se tuo nimi?).
  Todella hyvin peittyi teidän ruskea terassi ja voi miten upea uusi pinta. Kannatti pitää pää tuon mustan suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Juu, olen iloinen, kun sain puhuttua miehen tähän ympäri:) Minä myös haaveilen niistä polyrottinkisohvista, mutta ei taida löytyä meiltä tilaa talvisäilölle. Vaikka ne kai pärjää ihan hyvin pakkasessakin.

   Poista
 3. Kaunis, mietin, että onko toi mustan pinta kovin kuuma, kun siihen paistaa aurinko? :D Olisin ehkä tuon vuoksi itse päätynyt harmaaseen, puunväri ei oikein iske minuunkaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Ei ole kuuma, sen kummemmin kuin ruskeakaan:)

   Poista
 4. Nyt kuumottaa, koska haluaisin meille niin mustan, mutta mies ei. Kuulemma siitepöly ym.näkyy siinä niin helposti. Meillä on valkoinen talo, jossa mustaa, joten sopisi minusta. Pian öljytään, joten saas nähdä miten käy. Aivan upea teillä tuli, me like. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Meillä oli ihan sama vastustus, mutta uskon, että mieskin nyt on tyytyväinen. Kaipa siinä näkyy siitepölyt, mutta niin se näkyi ruskeassakin, joten...:)

   Poista
 5. Upea ja ehkä mieli jossakin vaiheessa tehdä muu kuin ruskea, ehkä sitten uusi laudotus. Mutta juuri tein postauksen ruskeasta öljyymisestä.
  http://www.marjakuja.fi/2017/07/oljya-pintaan.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Se onni nyt on, että voi ainakin tummempaan vaihtaa ja ei tarvitse miettiä kuultaako läpi:) Kyllä se meilläkin on jossain vaiheessa pakko tehdä uusi koko terassista, mutta nyt saimme lisäaikaa muutaman vuoden näin:)

   Poista
 6. Tuli kyllä hieno ja tosi kiva tuo alempana oleva mehen paidasta tehty vaate:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Me tykätään kanssa lopputuloksesta. Pitää vain vielä hienosäätää ja somistaa.
   Paidasta tuli myös yllättävän kiva ja mukava päälläkin:)

   Poista

Auto Post Signature

Auto Post Signature